انجمن تولید کنندگان سموم کشاورزی در سال 1401بیش از 7 هزارتن صادرات داشته است. ضمن اینکه صادرات عمده انواع سم کشاورزی درحال حاظر آزاد می باشد.
میزان صادرات عمده انواع سم کشاورزی از ایران
مقدار ۱۷۵۸ تن آفت کش قابل مصرف و ۶۴۶ تن آفت کش تکنیکال در ۹ ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۷ صادر شد. با مقایسه مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۳۲.۹ و ۵۰.۶ درصد افزایش داشت.
حدود 436 قلم انواع سموم و آفت کش در ایران ثبت شد. ظرفیت تولید انواع سموم کشاورزی و آفت کشها در ایران بیش از 400 هزار تن می باشد. این حجم تولید توسط 80 کارخانه فعال در این حوضه می تواند تولید شود. این میزان تولید به 215 قلم آفت کش اختصاص دارد. از این تعداد 10 درصد آن پرخطر بوده و مابقی در دسته های متوسط خطر و کم خطر قرار می گیرند.
بیشترین صادرات ایران به کدام کشورها بوده
در سال گذشته ببشترین صادرات سم ایران به کشورهای قزاقستان، تاجیکستان، عراق، افغانستان و ترکیه بوده است .
کیفیت بالای سم ایرانی باعث شد تا بتواند جایگاه و بازار خود را در بین کشورهای همسایه و دیگر کشورها پیدا کند. که مطمئنا این کار یک شبه انجام نشده. ولی متاسفانه چالش هایی که بر سر راه صادرات ایران قرار گرفت باعث شد. تا رقبا این بازار بزرگ را از دست تولیدکنندگان ایرانی بگیرند.
سموم پرخطر و پرمصرف مشخص است چه بلایی سر خاک میآورد. این سموم و کودهاارزانتر و سالمتراند. به نوعی استفاده از آنها سرمایه گذاری بلندمدت است. در نهایت سلامت خاک و جامعه را حفظ میکند.
سموم کم خطر یکی از ضروریات کشاورزی عصر حاضر برای حفظ سلامت جامعه است. برای رشد میوه و صیفی جات ۲۰۰ تا ۵۰۰ سی سی سم کفایت کند؛ علاوه بر اینکه سموم کم خطر دنیا بین یک تا ۳ روز به طور ۸۰ درصد از محصولات خارج میشود. این فرآیند تضمینی برای حفظ سلامت مصرف کنندگان است. زیرا ناخالصیهای موجود در سموم پرخطر منجر به بروز انواع بیماریها از جمله سرطان در مصرف کننده میشود.
در حال حاضر کشور به ۳۰ هزار تن واردات سم کم خطر نیاز دارد که حدود ۲۵ درصد آن وارد میشود.
آب و خاک اصلی ترین سرمایه کره زمین است. اگر نهادههای با استاندارد و با کیفیت مورد استفاده قرار نگیرد منجر به نابودی منابع خدادادی میشود. در حال حاضر بسیاری از خاکهای کشور قلیایی و آبها شور یا لب شور شداند.
مشکلات صادرات سموم کشاورزی
رئیس انجمن کود و سم استان البرز دلیل اصلی مشکلات و چالش ها بر سر راه صادرات سموم ایرانی واردات بیش از اندازه سموم وارداتی از کشورهایی مانند چین و هند می داند. که با کیفیت پائین و به میزان زیاد به کشور وارد می شوند. سهم بازار داخلی را از تولیدکنندگان ایرانی گرفت.
وی اشاره کرد که در ابتدا قرار بر این بود که میزان واردات ۱۲ درصد باشد. در صورتی که در حال حاضر این واردات به حدود ۳۰ درصد افزایش یافت. همین امر باعث اسیب جدی به تولید کننده داخلی می زند. باعث از دست رفتن فرصت شغلی زیادی در کشور می شود. چالش های زیادی در زمینه صادرات نیز ایجاد می کند.
به دلیل ممنوعیت صادرات، بازارهای هدف را از دست رفت. بازیابی این بازارها مستلزم گذر زمان و رایزنی های تخصصی است. از جمله مسائل پیرامون بخش کشاورزی بحث نوسان های قیمتی سموم و آفت کش ها است. افزایش قیمت موجب کاهش استفاده توسط کشاورزان گردیده است. این فرآیند تبعاتی همچون افزایش آفات در باغات و مزارع بدنبال داشته است.
چرا صادرات عمده انواع سم کشاورزی ممنوع شد
به گفته مسعودگیل ابادی رییس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان علت اینکه صادرات عمده انواع سم کشاورزی و کود سه بیست ممنوع شد. ایناست که مواد اولیه برای تولید بخشی از محصولات باید وارد شود. صادرات سم با مواد اولیه ای که تولید کننده آن را با ارز ازاد تهیه کرده باشد. توجیه اقتصادی ندارد.
وی اضافه کرد در حال حاضر ۵۰ درصد مواد اولیه که مورد نیاز تولیدکنندگان است. در داخل کشور تهیه می شود. ولی قیمت این محصولات داخلی نیز درحال افزایش است.
واحدهای تولیدی درگیر مسائل و مشکلات بسیاری هستند. به مدت ۲ سال به بهانه تخصیص ارز ترجیحی صادرات سموم و آفت کش های داخلی ممنوع بود. این خود مسائل زیادی برای واحدهای تولیدی به همراه داشت.
به بهانه تخصیص ارز ترجیحی ۴سال صادرات سموم و آفتکش های کشور ممنوع اعلام شد. ممنوعیت صادراتی موجب خروج ما از بازارهای صادراتی شد. بازپس گیری آنها بسیار زمانبر خواهد بود. بعد از توقف تخصیص ارز ترجیحی ۲سال دیگر طول کشید و صادرات آزاد نشد. با پیگیری انجم تولید کنندگان سموم کشاورزی الان صادرات انواع سموم کشاورزی آزاد است. در سال 1401 از خرداد ماه پس از آزادی صادرات تا اوایل دی ماه حدودآً ۷هزار تن صادرات انواع سموم و آفت کش به کشورهای مختلف صورت گرفت.
تاثیر سم بی کیفیت بر صادرات کشاورزی
وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفظ نباتات متولی بررسی کیفیت سموم تولیدی در کشور هستند. این نهادها همچنی به سموم وارداتی نیز نظارت میکنند. استفاده از سموم بی کیفیت و غیر استاندارد در محصولات کشاورزی باقی بماند. این باقی مانده سموم آثار مخربی برسلامتی و دستگاه گوارش نشان دهد. همچنین افزایش بیماری های مختلف مانند انواع سرطان ها و … است.
وجود سموم تقلبی، فاسد و بیکیفیت و افزایش افسارگسیخته قیمت کود در کنار خشکسالی بیسابقه، موجب نابودی بخش زیادی از محصولات زراعی و باغی در سراسر کشور گردیده. در شرایطی که مشکلات پرشمار بخش کشاورزی از جمله کمآبی، گرما و تغییر اقلیم، تولیدات زراعی و باغی این منطقه را تهدید میکند؛ گاه شاهدیم که کودها و سمهای شیمیایی با کیفیت بسیار پایین و قیمت بالا وارد زمینهای کشاورزی میشود. از سویی ارائه راهنماییهای نادرست کارشناسی در چند و چون استفاده از سموم، به مرگ تدریجی باغها و کشتزارها میانجامد.
عوامل خطر ناک برای مردم در کشاورزی:
- واردات بیرویه سموم بیکیفیت کشاورزی
- عرضه کودهای تقلبی
- عرضه بذر فاقد کیفیت
- مصرف بیرویه و نا آگاهانه نهادههای کشاورزی
- هدرروی منابع
- سودجویی برخی افراد موجب
با افزودن عامل خشکسالی به عوامل فوق، باید نگران بازدهی اقتصادی و حجم تولید محصولات کشاورزی در کشور در سالهای آینده بود که بهطور بالقوه تهدید امنیت ملی برای کشورها قلمداد میشود.
Originally posted 2019-05-20 22:32:49.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.