سولفات آمونیوم پودری سولفامون یک نمک معدنی است. این نمک معدنی در صنایع مختلف استفاده می شود. مهمترین بخش استفاده سولفات آمونیوم در کشاورزی میباشد. در کشاورزی از آن بعنوان کود استفاده می شود و در زمینهای قلیایی تاثیر دو منظوره ای دارد. ترکیبات آن از نیتروژن آمونیوم و گوگرد سولفاته می باشد. سولفات آمونیوم به صورتهای مختلفی تولید می شود. از جمله به صورت:
- سولفات آمونیوم پودر
- سولفات آمونیوم کریستال
- سولفات آمونیوم گرانول
- سولفات آمونیوم مایع
سولفات آمونیوم پودری سولفامون گرد سفید رنگی به شکل آرد می باشد. این گرد خاصیت چسبندگی دارد. به همین دلیل زمان مصرف تا تولید و بسته بندی آن باید کوتاه باشد. چنانچه نیاز به مصرف سولفات آمونیوم پودری باشد، باید مدت زمان حمل و دپوی آن کو تاه باشد در در اثر شرایط محیطی و فشار وارد آمده در زمان حمل و دپو آن در انبار سفت شده و مصرف آن را دچار مشکل میکند.
چسبندگی زیاد آن در حالت پودری و البته حلالیت بیشتر آن، مصرف کنندگان آن را دچار چالش بیشتری میکند. بنابراین در استفاده از سولفات آمونیوم پودری باید این نکته مد نظر قرار گیرد.
سولفات آمونیوم چیست؟
نیتروژن مهمترین عنصر کلیدی در رسیدن به عملکرد مطلوب در مزراع و باغات می باشد. این عنـصر در کلیه گیاهان زراعی و باغی بالاترین غلظت را دارد. همچنین گلوگاه رشد گیاه می باشد. این عنصر نقش مهمی در افـزایش عمـلکرد گیاهان دارد و کمـبود آن بیش از سایر عناصر عملکرد گیاه را محدود می کند.
ازت فراوان تـرین عنـصر مـوجود در هوا میباشد. این عنصر در میان عـناصر نیز پر مصرفترین بوده و بصورت یونهای نیترات NO3-1 و آمونیوم NH4+1 و اوره CH4N2O از طریق ریشهدر گیاهان جذب و در برگها، در سنتز اسیدهای آمینه دخالت داشته و درنهایت منجر به ایجاد پروتئینها می شود.
عنصر ازت جزء تشکیل دهنده ترکیبات آلی نظیر رنگدانه کلروفیل و کوآنزیـمها می باشد. ازت محرک رشد رویشی درخت است و در صورت مصرف بیش از حد منجر به ایجاد بافتهای نرم از یک سو و افزایش پاجوش و تنه جوش از سوی دیگر در درخت شده و در تولید محصول اثر معکوس میگذارد.
تعریف ازت
ازت در خاک از دو منـبع کودهای آلی و شیمیایی در گیاهان تأمین میگردد. کودهـای حیوانی و سبز نیترات یک آنیون بسیار محلول در آب و خاک است. این آنیون بدلیل عدم جذب در خاک به راحتی میـتواند به طرف ریشه ها حرکت کند و یا با آبشویی از دسترس گیاه خارج شود. اوره نیز متحرک است و هماننذ ازت جذبی آسان دارد و با آبشویی از دسترس خارج می شود، اما آمونیوم بر خلاف ازت و اوره بار مثبت دارد و جذب ذرات خاک میشود. این فرآیند در تحرک و آبشویی آن محـدود است.
سولفات آمونیم ٢١ درصد ازت و ٢۴ درصد گوگرد دارد، اسیدزا و بهترین کود برای خاک های ایران است. چنانچه خاک قلیایی (دارای pH بالا باشد) مصرف کود سولفات آمونیوم باعث کاهش PH خاک می شود.
سولفات آمونیوم پودری بهترین منبع تأمین ازت و گوگرد برای درختان میوه و محصولات زراعی است. چون ازت این کود به شکل آمونیوم و گوگرد آن به شکل سولفات است، آمونیوم آن به ذرات رس بصورت تبادلی متصل می گردد و بسیار کمتر از کـودهای ازته دیگر در خاک شسته میشود. در مقابل کود اوره در خاکهای قلیایی و یا آهکی ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود. از جمله این مشکلات:
- افزایش بیشتر قلیائیت خاک
- واکنش خاک مسمومیت به شوری در خاک
سولفات آمونیوم برای زمین های قلیایی و آهکی که شرایط خاکی اغلب باغات پسته است، مناسبتر می باشد. کود سولفات آمونیوم به دلیل وجود عنصر گوگرد و تجزیه آن در خاک که به وجود آمدن سولفوریک اسید را بدنبال دارد و همچنین وجود آمونیوم، موجب می شود تا میزان قلیائیت خاک کم شود و تأثیر منفی نیز بر محیط زیست نداشته باشد.
کارخانه سولفات آمونیوم شیراز
سولفات آمونیوم سولفامون یک نمک معدنی که بیشترین کاربرد آن بعنوان کود میباشد. این نمک حاصل واکنش اسید سولفوریک و آمونیاک گرم است. بیش از ۱۵۰ سال است که این نمک تولید می شود. سولفات آمونیوم در گذشته از آمونیاک آزاد شده در زمان تولید گاز زغال سنگ ساخته میشد. از آن برای روشنایی معابر شهری در گذشته استفاده میشد.
این ماده از کک زغالسنگ که برای تولید فولاد مصرف می شود نیز ساخته میشود.
تاریخچه
شرکت پارس توسعه فاتح در سال ۱۳۸۵ تاسیس شد. این شرکت در راستای مصرف اسید سولفوریک تولید شده در پتروشیمی رازی در شیراز اقدام به احداث خط تولید سولفات آمونیوم نمود. این شرکت سولفات آمونیوم خود را با نام سولفامون در دو تیپ سولفات آمونیوم پودری و گرانول تولید نمود. ظرفیت اسمی این کارخانه سالانه ۸۰٫۰۰۰ تن می باشد. که در منطقه ویژه اقتصادی شیراز واقع شده است.
- نام تجاری: سولفامون
- شرکت تولید کننده: پارس توسعه فاتح
- نام علمی: سولفات آمونیوم (Ammonium Sulfate)
- فرمول شیمیایی: (NH4)4SO2
- خلوص: مقدار ازت ۲۱ % و مقدار گوگرد ۲۴%
- گرید: گرانوله و پودری
- بسته بندی: کیسه ۵۰ کیلوگرمی دو جداره
- ظرفیت تولید: ۸۰ هزار تن در سال
- ظرفیت تولید طرح آتی: ۲۰۰ هزار تن در سال (در حال احداث)
کارخانه تولید سولفات آمونیوم پودری در منطقه ویژه اقتصادی شیراز واقع شده. این کارخانه با بهره گیری از دانش فنی روز دنیا و با نصب ماشین آلات پیشرفته و در کنار استفاده از مواد اولیه با کیفیت به تولید سولفات آمونیوم می پردازد.
این کارخانه که در نوع خود جزء بزرگترین تولیدکننده سولفات آمونیوم پودری و گرانوله است. کارخانه سولفات آمونیوم شیراز محصول تولیدی خود را با نام تجاری سولفامون به بازار داخلی و خارجی و در بسته بندی های مناسب عرضه می کند. کیسه های بسته بندی سولفات آمونیوم شیراز ۲۵ و ۵۰ کیلوگرمی می باشد.
ترکیبات سولفات آمونیوم پودری شیراز
سولفات آمونیوم پودری تولیدی شیراز تشکیل شده از ۲۱% نیتروژن به فرم آمونیوم و ۲۴% گوگرد به فرم سولفات که کاملاً محلول است. این نمک معدنی بلحاظ استفاده بسیار زیاد در بخش کشاورزی همانند اوره جزو کودهای استراژیک محسوب میشود.
بدلیل دارا بودن ازت آمونیاکی به راحتی جذب گیاه شده و مورد مصرف آن قرار می گیرد. وجود گوگرد به شکل سولفات موجب تنظیم پی اچ (PH) خاک می شود. این فرآیند باعث جذب سایر ریزمغذی های مورد مصرف گیاهان از جمله آهن، روی، منگنز، مس و … می شود.
از طرفی بدلیل کم بودن میزان جذب آب در آن نسبت به سایر کودهای ازته بسیار کمتر کلوخه میشود. این خاصیت باعث افزایش میزان ماندگاری آن در انبار میشود.
سولفات آمونیوم برای محصولات زیادی از جمله پسته، مرکبات، یونجه، ذرت،کلزا، پنبه، سیب زمینی، گندم، برنج و … مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال استفاده از سولفات آمونیوم باعث افزایش محصول تا ۸۰۰ کیلو در هکتار میگردد.
قیمت سولفات آمونیوم شیراز
سولفات آمونیوم پودری، گرانول و کریستال یا شکری دارای فرآیند تولید و بسته بندی خاص خود می باشد. بهره گیری از نوع تکنولوژی تولید سولفات آمونیوم در کیفیت و قیمت نهایی موثر می باشد. از آنجا که تولید کننده های زیادی در کشور اقدام به تولید این نمک معدنی نمودند و از طرفی تکنولوژی هایی که در تولید آن استفاده می شود متفاوت می باشد. به این دلایل قیمت مشخص و یکسانی برای آن قابل تصور نمی باشد.
اما در خصوص حد قیمتی آن نسبت به نوع گرانول یا کریستال سولفات آمونیوم پودری قیمت منطقی تری را داراست. هرچند قیمت آن نسبت به محصول تولیدی ارومیه بیشتر می باشد اما در میان سایر گرید ها و برندها از قیمت پائین تر و مقرون به صرفه تری بهره می جوید.
سولفات آمونیوم پودری ارومیه
سولفات آمونیوم پودری ارومیه یک ماده شیمیایی است که به عنوان یک نوع کود نیتروژنی استفاده میشود. این محصول جزء گروهی از کودهای نیتروژنه محسوب میشود که حاوی آمونیوم و گوگرد هستند.
سولفات آمونیوم (NH4)2SO4 به عنوان یک منبع نیتروژن و گوگرد در کشاورزی استفاده میشود. این ترکیب شیمیایی قادر است نیتروژن مورد نیاز گیاهان را فراهم کند و همچنین به عنوان یک منبع گوگرد برای بهبود خاک استفاده میشود.
سولفات آمونیوم پودری ارومیه نیز یک نوع ترکیب مشابه است که به نام شهر ارومیه در ایران مشهور است. این محصول به صورت پودری عرضه میشود و معمولاً در کشاورزی برای تغذیه گیاهان استفاده میشود. با اضافه کردن این کود به خاک، مقدار نیتروژن و گوگرد در خاک افزایش مییابد که بهبود رشد و عملکرد گیاهان را تسهیل میکند.
مزایای استفاده از سولفات آمونیوم پودری ارومیه شامل افزایش رشد گیاهان، بهبود کیفیت محصولات، افزایش عملکرد محصولات کشاورزی و افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماریها و شرایط نامساعد آب و هوایی است.
به عنوان یک کود نیتروژنی، استفاده از سولفات آمونیوم پودری ارومیه نیازمند رعایت دستورالعملها و مقادیر مناسب است. همچنین، در هنگام استفاده از این محصول باید به محیط زیست و کیفیت آب دقت شود تا احتمال آلودگی آبهای زیرزمینی به عناصر آمونیوم و گوگرد کاهش یابد.
خرید سولفات آمونیوم پودری
دغدغه خرید کود شیمیایی برای کشاورزان با کمک شرکتهای تامین کننده تا حدودی برطرف شده است. کشاورزان و متقاضیان کودهای شیمیای با مراجعه به مراکز عرضه و واحدهای تامین کننده می توانند نسبت به خرید سولفات آمونیوم پودری اقدام کنند.
برای تهیه کود سولفات آمونیوم پودری یا سولفامون، از طریق دفتر مرکزی فروش در تهران و یا یکی از نمایندگی های ذیربط در سطح کشور اقدام نمود. سولفات آمونیوم تولیدی این کارخانه که سولفامون می باشد ضمن تأمین رفع نیاز کشاورزان کشور به این کود ازته پر مصرف، نقش بسزایی در تولید و اشتغالزایی برای جوانان و متخصصین این مرز و بوم به همراه داشته است.
خرید سولفات آمونیوم تولید داخل، علاوه بر حمایت از تولید ملی، باعث می شود محصولی با کیفیت با اثرات اعجاب آور بر محصولات کشاورزی را بدست خواهید آورد.
شرکتها و واحد های تامین کننده با تعامل با تولید کنندگان محصول مورد نیاز مصرف کننده را در اختیار ایشان قرار می دهد. حذف واسطه ها، تعامل با تولید کنندگان و تنوع محصول کمک می کنند تا مصرف کننده و توزیع کننده مویرگی رضایت بیشتری را نسبت به تامین محصولات خود داشته باشد.
از این رو این مجموعه با تعامل و توافق با شرکتهای تولید کننده از جمله شرکت تولید کننده سولفات آمونیوم پودری واقع در شیراز به راحتی و به هر میزان، نیازهای کشاورزان و فروشنده های این کود را مرتفع سازد. از جمله این مزایا:
- تنوع بسته بندی
- تنوع گرید محصول (گرانول-پودری-کریستال)
- تنوع پراکندگی (ارومیه-شیراز-یزد-مشهد-کرمان)
نحوه مصرف کود سولفات آمونیوم
برای مصرف هر نوع کود ابتدا باید با کارشناسان کشاورزی مشورت نمائیم. این امر کمک می کند تا در میزان و زمان مصرف بهینه ترین حالت در نظر گرفته شود تا بازدهی بهتری حاصل شود. اما در خصوص سولفات آمونیوم یک استاندارد جهانی وجود دارد که میزان و زمان استفاده را مشخص می نماید. با توجه به وضعیت کشت و نوع خاکی که در ایران وجود دارد بهترین کار آزمایش آب و خاک ومشاوره با کارشناسان کشاورزی می باشد.
اما بر اساس استاندارد جهانی پیشنهاد می شود که طی ۳ دوره از این کود استفاده شود:
- فروردین ماه
- خرداد ماه
- شهریور ماه
مصرف این کود در این سه زمان اشاره شده بهترین نتیجه در برداشت محصول را بدنبال خواهد داشت.
اما مقدار مصرف آن برای خاکهای معمولی در مزرع و باغات پیشنهاد می شود که:
در زمینهای زراعی ۳۰۰ الی ۴۰۰ کیلوگرم در هر هکتار استفاده شود.
در گلخانه ها به ازای هر بوته که کشت میشود ۱۵ گرم استفاده شود.
باغچه ها نیز میزان مصرف سولفات آمونیوم پودری و یا غیره به ازای هر متر مربع ۲۵ گرم است.
در باغات به ازای هر درخت یک کیلوگرم از این کود مناسب می باشد.
مزایای استفاده از این کود:
- تولید مقادیر بالای نیتروژن برای گیاه و بازدهی بالا
- هزینه مقرون به صرفه
- ذخیره سازی به دلیل عدم آتش گیری و انفجار
- امکان استفاده به صورت محلول پاشی و تزریق به خاک
- برای مواردی که خاک قلیایی باشد استفاده از این کود توصیه می شود. که در اکثر زمینهای کشاورزی در ایران خاک قلیایی است و مصرف این کود باعث کاهش PH خاک می شود.
فرایند شور شدن خاک
وجود خشکسالی و حالت قلیایی خاکهای اکثر مناطق کشور، باعث سدیمی و شوری خاک شده است. افزودن کودهای مختلف حیوانی به زمینها و مزارع نیز در شور شدن خاک تاثیر گزار است. افزایش املاح سدیم باعث تراکم ذرات رس و هوموس خاک در زیر خاک می شود. این امر از رسیدن آب و هوا به ریشه گیاه جلوگیری میکنند.
ضمن اینکه این املاح، فشار اسمزی محلول خاک را بالا می برد و با بهم زدن تعادل یونی، قدرت جذب آب توسط گیاه را کاهش می دهند. این روند باعث شوری خاک میشود.
محصولات زراعی و باغی در خاکهای شور قلیایی کیفیت و کمیت پایینی دارند همچنین گیاهان این مناطق در برابر آفتها و بیماریها مختلف آسیب پذیری بیشتری دارند.
۹ روش برای رفع شوری خاک
۱. آبشویی
یکی از مهمترین روشهای آبشویی خاک میباشد. این روش نمکهای اضافی محلولی که در خاک وجود دارد. را کاملا شسته و از خاک خارج می کند. اما بدلیل خشکسالی هایی که در نواحی مختلف کشور بوجود آمده این روش پاسخگو نمی باشد.
۲. دوره آبیاری کوتاه
به این معنی که فاصله بین دو آبیاری زمین زراعی مدنظر را کمتر در نظر بگیرند تا غلظت محلول در خاک زیاد نشود و به اصطلاح خاک شور اصلاح شود. که البته خشکسالی های مداوم انجام این امر را با مشکل مواجه کرده است.
۳. استفاده از کودهای مخصوص
استفاده از کودهای مخصوص زمینهای شور یک روش دیگر برای ناب شوری خاک است. از طریق این کودها ضریب شوری خاک پایینآمده و خاک شور نمیشود.
۴. آبیاری به روش نوین
استفاده از روشهای نوینی آبیاری مانند آبیاری قطرهای و بارانی اثرات مثبت بالایی در اصلاح شوری خاک دارند.
۵. استفاده از گوگرد ارگانیک
گوگرد ارگانیک تاثیر مثبت فراوانی در اصلاح خاکهای شور دارد. این ماده با اضافه شدن به خاک مدنظر اسید سولفوریک رقیق تولید میکند که باعث کاهش اسیدیته خاک و تبدیل حالت قلیایی خاک به اسیدی خواهد شد. گوگرد نفتی بدلیل حلالیت پائین توصیه نمی شود. ضمناً استفاده از گوگرد ارگانیک برای خاکهای اسیدی پیشنهاد نمیشود.
روش های فرع
۶. اضافه کردن ژیپس
استفاده از ژیپس موجب اصلاح خاکهای شور و قلیایی میشود. ژیپس طی فرآیندی با تبدیل کربناتها و بی کربنات سدیم به سولفات موجب کاهش شوری خاک میشود. مصرف زیاد آن که به چند تن در هکتار می رسید و نیاز به رطوبت بالای خاک هنگام استفاده هزینه زیادی را به کشاورز تحمیل می کند.
۷. کاهش تبخیر از سطح خاک
آبیاری متعادل باشد یکی از راههای موثر در کاهش میزان تبخیر از سطح خاک و درنتیجه کنترل شوری خاک میباشد. این عمل از انتقال نمک از لایههای زیرین خاک به ناحیه رشد ریشه جلوگیری مینماید.
۸. کشت گیاهان مقاوم به شوری
گیاهان مقاوم به شوری مانند چغندر، ذرت خوشه ای، جو، یونجه، شبدر، پنبه و … که میتوان در خاکهای شور و قلیایی به کشت اقدام کرد.
۹. استفاده از سیستم آبیاری مناسب
برای آبیاری سیستمهای مختلفی تعریف می شود. که هر یک به طریقی میتواند در کاهش شوری خاک موثر واقع گردد. به طور مثال در سیستم آبیاری کرتی میتوان با تسطیح صحیح زمین از تشکیل پشتههای نمک جلوگیری کرد.
نکات مهم
نکته: همانگونه که در مطالب بالا گفتیم استفاده از کود مناسب و یا گوگرد ارگانیک میتواند در کنترل شوری موثر باشد. سولفات آمونیوم پودری، گرانول و کریستال از یک سو دارای نیتروژن و از سوی دیگر سولفات را در خود دارد.
نیتروژن جزء عناصر اصلی برای رشد گیاه می باشد. سولفات نیز گوگردی محلول است و به سرعت تبدیل به اسید سولفوریک می شود. پس بهترین گزینه برای اصلاح خاک استفاده از سولفات آمونیوم است.
با ما در اتباط باشید تا انواع سولفات آمونیوم را در بسته بندی های متنوع و از شرکتهای مختلف داخلی و خارجی از جمله: یزد – ارومیه – شیراز – مشهد – ازبک – اصفهان به راحتی و در کمترین زمان تحویل بگیرید.
خواص کود سولفات آمونیوم پودری
سولفات آمونیوم پودری، که یک نوع کود نیتروژنی است، خواص و مزایای متعددی دارد که در کشاورزی و باغبانی مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه، به برخی از خواص این کود اشاره خواهم کرد:
1. منبع نیتروژن: سولفات آمونیوم پودری منبع قویی از نیتروژن برای گیاهان است. نیتروژن یک عنصر مهم برای رشد و توسعه گیاهان است و در فرآیندهای متعددی مانند تولید پروتئین، رشد برگها و ایجاد گل و میوه نقش دارد. با افزایش مقدار نیتروژن در خاک با استفاده از سولفات آمونیوم پودری، رشد گیاهان تحت تأثیر مثبت قرار میگیرد.
2. فراهم کننده گوگرد: سولفات آمونیوم حاوی گوگرد است که یک عنصر مهم برای توسعه سالم گیاهان است. گوگرد در ترکیباتی مانند ویتامینها، آمینو اسیدها و پروتئینها وجود دارد و در فرایندهای رشد و توسعه گیاهان نقش دارد. با استفاده از سولفات آمونیوم پودری، مقدار گوگرد در خاک افزایش مییابد و بهبود خواص خاک و رشد گیاهان را تسهیل میکند.
3. قابلیت حل شدن در آب: سولفات آمونیوم پودری دارای قابلیت حل شدن خوب در آب است. این خاصیت باعث میشود که این کود به راحتی در آب خاک حل شده و نیتروژن و گوگرد موجود در آن برای گیاهان قابل دسترسی باشد. این ویژگی موجب افزایش کارایی و بهرهوری از کود در سیستمهای آبیاری میشود.
4. اثربخش در شرایط خاکی مختلف: سولفات آمونیوم پودری قابل استفاده در انواع خاکها است و در شرایط خاکی مختلف نیز به خوبی عمل میکند. این کود در خاکهای قلیایی و اسیدی قابل استفاده است و میتواند به تعادل pH خاک کمک کند.
Originally posted 2021-07-16 09:19:09.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.